ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Στέφανος Οικονόμου στην εκπομπή της ΕΡΤ "Από τις έξι"
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΦΑΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΦΑΝΗ

ΑΓΟΡΕΣ – ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Οι δικηγόροι του γραφείου μας έχουν εκπροσωπήσει πολλές κατασκευαστικές εταιρίες στα θέματα των οικοπέδων που αγόραζαν για την ανέγερση ακινήτων, συντάσσοντας συμβάσεις εργολαβίας, αντιπαροχής, συστάσεις οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας και αναλαμβάνοντας τον έλεγχο τίτλων των ακινήτων για την αγορά τους και τις μισθώσεις αυτών. Εκπροσώπησε επίσης πολλούς ιδιώτες για την αγορά και την μίσθωση των ακινήτων τους σε απλές αλλά και ιδιαίτερα πολύπλοκες υποθέσεις.

Ως δικηγόροι της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Wind ασχοληθήκαμε επί 20 σχεδόν χρόνια με την μίσθωση και αγορά ακινήτων για την στέγαση των καταστημάτων της εταιρίας και την εγκατάσταση των σταθμών της. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας για τα ακίνητα που μίσθωνε ή αγόραζε η εταιρία, οι δικηγόροι ακινήτων της εταιρίας μας, προέβησαν σε χιλιάδες ελέγχους τίτλων ακινήτων για την μίσθωση και αγορά ακινήτων, στην επίλυση δύσκολων ιδιοκτησιακών και κληρονομικών διαφορών καθώς και διαφορών από την σύσταση και τον κανονισμό πολυκατοικιών, προέβη σε ενέργειες διόρθωσης στο Κτηματολόγιο, συμβούλευσε για τον φορολογικό σχεδιασμό για την εκμετάλλευση ακινήτων και παρέστη εκατοντάδες φορές στα δικαστήρια από το Πρωτοδικείο έως και τον Άρειο Πάγο για την επίλυση υποθέσεων ακινήτων.

Από το 1989 μέχρι σήμερα οι δικηγόροι ακινήτων του γραφείου μας συνεργάζονται με τον όμιλο εταιρειών Βλάσης Σταθοκωστόπουλος που λειτουργεί μερικά από τα γνωστότερα εστιατόρια και αναψυκτήρια της Αθήνας, όπως το ZONARS, τον Διόνυσο, Penarubia, Notos café, Baraonda, Ιθάκη, Εν πλω, Vive Mar, Baron, Μετροπόλ, Ερμείον, Διογένης, Mojito, Ταβέρνα του Ψαρά, το Περιβόλι το Ουρανού κλπ. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας οι δικηγόροι για ακίνητα της εταιρίας μας προέβησαν σε δεκάδες μισθώσεων ακινήτων για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιλύοντας δύσκολα θέματα σε σχέση με την χρήση των ακινήτων, την έκδοση αδειών λειτουργίας και συμμετείχαν σε πολλούς διαγωνισμούς Δήμων ή του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων για την εκμίσθωση ακινήτων τους.

Η αγορά ακινήτου στην Ελλάδα είναι πολλές φορές μία δύσκολη πράξη και απαιτεί πάντα την υποστήριξη από έναν δικηγόρο έμπειρο σε θέματα αγοράς ακινήτου. Η ίδρυση του κτηματολογίου στην Ελλάδα αντί να απλοποιήσει τις διαδικασίες αγοράς και πώλησης ακινήτων δυστυχώς μέχρι στιγμής τις έχει κάνει πολύ πιο δύσκολες. Αιτία είναι πολλές φορές τα λάθη στην δήλωση στο κτηματολόγιο που έκαναν πολλοί ιδιοκτήτες οι οποίοι έκαναν την δήλωση μόνοι τους ή με την συνδρομή λογιστή που δεν είχε τις σχετικές γνώσεις.

Έτσι, πολλές φορές, η αγορά ακινήτου στην Ελλάδα αποτελεί μία αρκετά περίπλοκη διαδικασία που κρύβει παγίδες. Πολύ συχνά στην πράξη παρατηρούνται ελλείψεις ή παρατυπίες στις δηλώσεις που γίνονται στο υποθηκοφυλακείο και το κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα να καθίσταται αναγκαία η υποστήριξη από ένα έμπειρο σε τέτοια θέματα δικηγόρο.

Η διαδικασία αγοράς ενός ακινήτου περιλαμβάνει πολλά στάδια και η νομική υποστήριξη από τους δικηγόρους μας παρέχεται σε κάθε βήμα. Αναλυτικά:

Διαπραγματεύσεις για την αγορά ή πώληση ακινήτου– Προσύμφωνο πώλησης.

Η παρουσία ενός δικηγόρου στις διαπραγματεύσεις για την αγορά ή πώληση του ακινήτου και η υπογραφή ενός προσυμφώνου σας εξασφαλίζει ότι δε θα σας επιβληθούν άδικοι όροι και δε θα σας εκμεταλλευτεί κανείς.

Έλεγχος τίτλων και νομικής κατάστασης του ακινήτου.

Η διαδικασία για την αγορά ενός ακινήτου περιλαμβάνει τον έλεγχο των τίτλων ιδιοκτησίας του πωλητή, καθώς και αν το ακίνητο είναι ελεύθερο ή έχει υποθήκες ή άλλα βάρη.

Ένα άλλο σημείο που θα ερευνήσουν και θα σας ενημερώσουν οι δικηγόροι του γραφείου μας, είναι τί προβλέπει ο κανονισμός της  πολυκατοικίας για τη χρήση του ακινήτου και για τα κοινόχρηστα μέρη. Πολλές φορές τυχαίνει ένας αγοραστής να αγοράζει ένα ακίνητο για να το χρησιμοποιήσει για μία συγκεκριμένη χρήση, επαγγελματική ή εμπορική, και μετά ανακαλύπτει ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της πολυκατοικίας η συγκεκριμένη χρήση απαγορεύεται. Οι δικηγόροι του γραφείου μας θα ελέγξουν και τον κανονισμό της πολυκατοικίας ή του κτιρίου και θα σας ενημερώσουν αν η χρήση την οποία προτίθεστε να κάνετε στο ακίνητο επιτρέπεται.

Έλεγχος για την πολεοδομική νομιμότητα του ακινήτου.

Οι δικηγόροι του γραφείου μας σε συνεργασία με τον μηχανικό σας θα φροντίσουν για τον πολεοδομικό έλεγχο του ακινήτου, ώστε να γνωρίζετε αν το ακίνητο πληροί τις προϋποθέσεις νομιμότητας από πολεοδομική άποψη και αν μπορείτε να προχωρήσετε στην αγορά του. Σε περίπτωση που στο ακίνητο υπάρχουν παράνομα τμήματα σύμφωνα με πρόσφατους νόμους του ελληνικού κράτους μπορεί αυτά να ‘’νομιμοποιηθούν’’ πληρώνοντας κάποια πρόστιμα και υποβάλλοντας τα σχετικά έγγραφα στην πολεοδομία.

Σύνταξη και υπογραφή συμβολαίου.

 Οι δικηγόροι μας θα φροντίσουν σε συνεργασία με τους συμβολαιογράφους μας ή με συμβολαιογράφο της δικής σας επιλογής να συντάξουν το συμβόλαιο αγοράς του ακινήτου σας στην Ελλάδα, έτσι ώστε να κατοχυρώνεστε πλήρως για τη μεταβίβαση του ακινήτου χωρίς προβλήματα. Κατά την υπογραφή του συμβολαίου θα παρασταθεί δικηγόρος από το γραφείο μας έτσι ώστε να έχετε νομική υποστήριξη κατά την υπογραφή του συμβολαίου και θα φροντίσει για όλα τα διαδικαστικά, όπως την έκδοση των επιταγών και όλων των απαραίτητων ενεργειών για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η αγορά. Αν ήσαστε ο πωλητής του ακινήτου η παράσταση του δικηγόρου είναι επίσης χρήσιμη ώστε να είσαστε βέβαιοι ότι οι όροι της πώλησης θα είναι συμφέροντες και ότι κατοχυρώνεστε για την είσπραξη του τιμήματος χωρίς πρόβλημα.