ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΦΑΝΗ
Στέφανος Οικονόμου στην εκπομπή της ΕΡΤ "Από τις έξι"
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ

 

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει τις ημέρες αυτές το θέμα των αλλαγών στο πλαίσιο του Νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, οι οποίες αναμένονται και θα αφορούν κυρίως την προστασία της πρώτης κατοικίας η οποία πλέον μετά την 28η Φεβρουαρίου 2019 δεν προβλέπεται.

Οι δικηγόροι του γραφείου μας τονίζουν ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κάλυψη με το νέο πλαίσιο και επιχειρηματικών δανείων τα οποία ελήφθησαν από επαγγελματίες με εμπράγματη εξασφάλιση όμως την πρώτη κατοικία ενώ μέχρι σήμερα αυτό δεν ήταν εφικτό.

Όπως αναφέρουν οι δικηγόροι του γραφείου μας που ειδικεύονται στην εφαρμογή του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίζουν αν ο νέος νόμος Κατσέλη θα περιέχει κάλυψη σε κάποιον δανειολήπτη θα είναι το ύψος του συνολικού δανεισμού, η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας και τα εισοδήματα του δανειολήπτη. Συγκεκριμένα φαίνεται ότι το ύψος του δανεισμού θα αναμένεται να μην ξεπερνά τα 130.000€, η αξία της κύριας κατοικίας τα 250.000€ και το ετήσιο εισόδημα για άγαμο τα 12.500€ και για ένα ζευγάρι τα 21.000€, προσαυξημένο κατά 5.000€ για κάθε τέκνο.

Παράλληλα φαίνεται ότι θα προβλέπεται και επιδότηση δόσης όπως αυτή θα διαμορφώνεται και κατόπιν πιθανής διαγραφής μέρους του χρέους. Η πιθανή διαγραφή μέρους του χρέους θα καθορίζεται από τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη ενώ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίζει  η εμπορική αξία του ακινήτου.

Τέλος αναμένεται και η λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών φυσικών προσώπων και υπερχεωμένων νοικοκυριών από τα μέσα Απριλίου.

Το γραφείο μας διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο τομέα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μπορεί να σας υποστηρίξει τόσο στην εξωδικαστική διαπραγμάτευση του δανείου σας με την τράπεζα όσο και στην δικαστική σας προστασία.