ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΦΑΝΗ
Στέφανος Οικονόμου στην εκπομπή της ΕΡΤ "Από τις έξι"
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΦΑΝΗ

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Οι δικηγόροι της εταιρίας μας έχουν χειριστεί πολλές διαφορές ακινήτων όπως περιπτώσεις διεκδίκησης, καταπάτησης, διανομής ακινήτων ή διαφορές από τον κανονισμό της πολυκατοικίας και γενικά την συνιδιοκτησία.

Πολλές αντιδικίες ξεκινούν από την αμφισβήτηση των ορίων ενός οικοπέδου ή επειδή κάποιος τρίτος έχει τοποθετήσει ή κατασκευάσει κτίσμα ή άλλη κατασκευή εντός ενός ακινήτου που δεν του ανήκει κατά κυριότητα. Αυτό συμβαίνει συχνά σε εκτάσεις που δεν είναι περιφραγμένες ή που οι τίτλοι δεν τις περιγράφουν με μεγάλη ακρίβεια ή που ο ιδιοκτήτης δεν κατοικεί στην ίδια περιοχή και έτσι κάποιος τρίτος εκμεταλλευόμενος την απουσία του πραγματικού κυρίου του ακινήτου – οικοπέδου, καταπατάει ένα τμήμα του ακινήτου ή και όλο. Αν ο ιδιοκτήτης καθυστερήσει να αντιδράσει νομικά τότε υπάρχει ο κίνδυνος να απωλέσει το ακίνητό του σύμφωνα με τις διατάξεις περί χρησικτησίας.

Οι δικηγόροι του γραφείου μας έχουν μεγάλη εμπειρία σε προβλήματα και υποθέσεις ακινήτων ακινήτων και είναι εξοικειωμένοι με τις παραπάνω υποθέσεις αμφισβήτησης της κυριότητας του ακινήτου.

Ο νόμος παρέχει ευρεία προστασία στον κύριο ή νομέα ενός ακινήτου όταν κάποιος τρίτος προσβάλει ή αμφισβητεί την κυριότητα και τη νομή του. Μπορεί να ασκηθεί διεκδικητική αγωγή ή σε επείγουσες περιπτώσεις και ασφαλιστικά μέτρα νομής.

Οι δικηγόροι του γραφείου μας είναι εξοικειωμένοι με πολλές διαφορές ακινήτων, καταπάτησης ακινήτων, περιπτώσεις αποβολής από την νομή και περιπτώσεις απλής διατάραξης της νομής. Με εμπειρία και επαγγελματισμό μπορούν να σας συμβουλεύσουν, να κρίνουν αν η περίπτωσή σας πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου και να την χειριστούν με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα.

ΔΙΑΝΟΜΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο ένα ακίνητο να ανήκει σε περισσότερους από ένα ιδιοκτήτες. Συχνά αυτό συμβαίνει επειδή οι συνιδιοκτήτες κληρονόμησαν έναν συγγενή τους ή επειδή ως ζευγάρι αγόρασαν μαζί ένα ακίνητο. Πολλές φορές όμως αυτή η συνιδιοκτησία ενός ακινήτου δημιουργεί πρακτικά προβλήματα ιδίως όταν οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ των συνιδιοκτητών χαλάσουν.

Οι δικηγόροι ακινήτων του γραφείου μας έχουν συναντήσει πολλές περιπτώσεις που μετά την διακοπή της έγγαμης συμβίωσης, οι πρώην σύζυγοι διαφωνούν για το ποιος θα μείνει στο σπίτι ή για το πως θα το εκμεταλλευτούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις η πιο δραστική λύση είναι η αγωγή διανομής του κοινού ακινήτου.

Κατά το άρθρο 798 ΑΚ, η λύση της κοινωνίας επέρχεται με διανομή του ακινήτου, την οποία οποιοσδήποτε από τους συνιδιοκτήτες μπορεί να την ζητήσει από το δικαστήριο όποτε θέλει.

Κατά το άρθρο 799 ΑΚ, αν δεν συμφωνούν για τη διανομή όλοι οι κοινωνοί, κάθε κοινωνός μπορεί να απαιτήσει δικαστική διανομή κατά τις διατάξεις της πολιτικής δικονομίας, ασκώντας την αγωγή διανομής ακινήτου. Σύμφωνα με το άρθρο 800 ΑΚ η διανομή γίνεται αυτουσίως αν το αντικείμενο που πρόκειται να διανεμηθεί είναι δυνατόν, χωρίς μείωση της αξίας του, να διαιρεθεί σε ομοειδή μέρη ανάλογα με τις μερίδες των κοινωνών.

Αυτούσια διανομή του ακινήτου σημαίνει ότι το δικαστήριο θα χωρίσει το κοινό ακίνητο σε ξεχωριστά μέρη και κάθε συνιδιοκτήτης θα λάβει το μέρος που του αναλογεί σύμφωνα με το ποσοστό της συνιδιοκτησίας του. Σε περίπτωση παραδείγματος χάριν μίας διώροφης οικοδομής που ανήκει εξ αδιαιρέτου σε δύο ή περισσότερους συνιδιοκτήτες, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει τον χωρισμό σε ξεχωριστά διαμερίσματα με την σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας και κάθε συνιδιοκτήτης να λάβει από ένα διαμέρισμα.

Πολλές φορές όμως η αυτούσια διανομή δεν είναι δυνατή είτε επειδή απαγορεύεται από το νόμο, παραδείγματος χάριν όταν ένα οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο καταλήγει να μην είναι οικοδομήσιμο στην περίπτωση κατάτμησής του, είτε επειδή η διανομή δεν είναι δυνατή πρακτικά όπως όταν πρόκειται για ένα διαμέρισμα το οποίο δεν μπορεί να χωριστεί σε δύο ξεχωριστά διαμερίσματα.

Όπως θα σας ενημερώσουν οι δικηγόροι ακινήτων του γραφείου μας, σε αυτές τις περιπτώσεις το δικαστήριο θα διατάξει την εκποίηση του κοινού ακινήτου με πλειστηριασμό και κάθε συνιδιοκτήτης θα λάβει από το πλειστηρίασμα το ποσό που του αναλογεί.

Η αγωγή διανομής ακινήτου απαιτεί δικηγόρο εξειδικευμένο στο δίκαιο των ακινήτων και ιδίως στο ενοχικό και εμπράγματο δίκαιο για να ασκηθεί με τον σωστό νομικά τρόπο και να έχει καλά αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Στην πολυετή ενασχόλησή μας με θέματα ακινήτων έχουμε διαπιστώσει ότι οι διαφορές και αντιδικίες μεταξύ των συνιδιοκτητών μίας πολυκατοικίας – οικοδομής είναι πολύ συχνές.

Συνηθισμένες περιπτώσεις που οδηγούν σε αντιδικίες μεταξύ των συνιδιοκτητών μίας οικοδομής είναι η μη πληρωμή των κοινοχρήστων από κάποιον συνιδιοκτήτη, η κατάληψη του χώρου στάθμευσης ή άλλου κοινόχρηστου χώρου, η αλλαγή χρήσης ενός κοινόχρηστου ή ιδιόκτητου χώρου, η εκλογή του διαχειριστή και οι διάφορες ενοχλήσεις του ενός γείτονα προς τον άλλο όπως οι φωνασκίες, ο ενοχλητικός και υπέρμετρος θόρυβος, το πέταγμα σκουπιδιών και πολλά άλλα.

Οι δικηγόροι του γραφείου μας ασχολούμενοι με θέματα ακινήτων έχουν διαπιστώσει ότι πολλές διαφορές συνιδιοκτησίας ξεκινούν από παρανομίες των κατασκευαστών της πολυκατοικίας ή από κακοδιατυπωμένες συστάσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας και κανονισμούς.

Ο κανονισμός της πολυκατοικίας πολλές φορές αντί να δώσει λύσεις περιέχει ασαφείς διατάξεις που δυσκολεύουν την λειτουργία της πολυκατοικίας.

Οι δικηγόροι μας μπορούν να σας συμβουλεύσουν για όλα αυτά τα θέματα και να αναλάβουν την εκπροσώπησή σας στην συνέλευση της πολυκατοικίας ή και στα δικαστήρια αν χρειαστεί.

Για οποιοδήποτε νομικό θέμα σχετικά με ακίνητα μην διστάσετε να κλείσετε ένα ραντεβού με το γραφείο μας.