+30 210 72 31 630
Τηλ.
info@elo.gr
Email
ΚΟΛΩΝΑΚΙ: Ομήρου 21
ΓΛΥΦΑΔΑ: Λαζαράκη 27

stefanos oikonomou
stefanos oikonomou

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η δικηγορική μας εταιρεία στην Γλυφάδα, ιδρύθηκε το 1950 από τον δικηγόρο Παναγιώτη Οικονόμου και σήμερα, οι εταίροι της δικηγορικής μας εταιρείας είναι οι δικηγόροι Στέφανος Οικονόμου, Παναγιώτης Οικονόμου και Φανή Οικονόμου.

Η νομική εμπειρία άνω των 70 ετών, που έχουν οι δικηγόροι της εταιρείας μας, μας επιτρέπει να χειριστούμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο κάθε νομική υπόθεση, απλή ή ιδιαίτερα περίπλοκη. Αρχή μας είναι ότι κάθε υπόθεση είναι σημαντική και την χειριζόμαστε με μαχητικότητα, επαγγελματισμό, σοβαρότητα αλλά και φιλική και ανθρώπινη αντιμετώπιση. 

Ο Στέφανος Οικονόμου, είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, έχει τελειώσει τη Νομική Σχολή με ΑΡΙΣΤΑ και έχει λάβει μεταπτυχιακό τίτλο D.E.A. από το University of Paris. Εμφανίζεται συχνά σε τηλεοπτικές εκπομπές για θέματα νομικά, έχει συγγράψει νομικά βιβλία και άρθρα και έχει διδάξει σε νομικά  σεμινάρια.

Οι δικηγόροι του γραφείου μας, μπορούν να σας υποστηρίξουν σε κάθε κληρονομικό θέμα που μπορεί να σας τύχει από τα πιο απλά όπως η έκδοση κληρονομητηρίου και η αποποίηση κληρονομίας έως τα πιο περίπλοκα όπως η ερμηνεία διαθήκης, οι δικαστικές διαμάχες μεταξύ των κληρονόμων και η σύνταξη διαθήκης για απλά ή περίπλοκα θέματα.

Οι δικηγόροι για κληρονομικά θέματα του γραφείου μας στην Γλυφάδα και στο Κολωνάκι μπορούν να σας συμβουλεύσουν για όλα τα κληρονομικά θέματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε. Από την σύνταξη μιας διαθήκης ως την αποποίηση της κληρονομίας όταν αυτή έχει πολλά χρέη. Πολλές φορές εξάλλου μία διαθήκη περιλαμβάνει δυσνόητους όρους ή και αδύνατες προβλέψεις οπότε η συνδρομή ενός δικηγόρου εξειδικευμένου στα κληρονομικά θέματα είναι απαραίτητη.

Άλλες φορές οι κληρονόμοι έχουν διαφορές μεταξύ τους οπότε και πάλι ένας δικηγόρος με εμπειρία στο κληρονομικό δίκαιο και σε κληρονομικά θέματα είναι απαραίτητος.

Οι δικηγόροι του γραφείου μας στην Γλυφάδα και στο Κολωνάκι και κυρίως ο διαχειριστής του γραφείου μας δικηγόρος Στέφανος Οικονόμου έχουν χειριστεί δεκάδες κληρονομικές υποθέσεις και μπορούν να βρουν λύση στο πρόβλημά σας. Οι δικηγόροι μας μπορούν επίσης να σας συμβουλεύσουν πως να τακτοποιήσετε τα κληρονομικά σας θέματα προληπτικά ώστε να μην αφήσετε προβλήματα και φόρους στα παιδιά.

Όπως μπορούν να σας συμβουλεύσουν οι δικηγόροι του γραφείου μας και κυρίως ο δικηγόρος Στέφανος Οικονόμου που έχει μεγάλη εμπειρία σε κληρονομικά θέματα, ο κληρονόμος ακινήτου αποκτά αυτοδικαίως την κληρονομιά, μόλις γίνει η επαγωγή της, δηλαδή αυτομάτως με το θάνατο του κληρονομούμενου. Με άλλα λόγια, ο κληρονόμος αποκτά την κληρονομιά χωρίς προηγουμένως να ερωτηθεί επ’ αυτού, διαθέτει όμως το δικαίωμα της αποποίησης.

Το δικαίωμα αυτό είναι πολύ χρήσιμο κυρίως σε περιπτώσεις όπου η κληρονομιά βαρύνεται με χρέη και θα ήταν ιδιαιτέρως ασύμφορη η αποδοχή της για τον κληρονόμο. Ειδικά όμως επί κληρονομιάς ακινήτων, εκτός από την προαναφερθείσα αυτοδίκαιη κτίση, είναι απαραίτητη η μεταγραφή της αποδοχής της κληρονομιάς ή του κληρονομητηρίου. Οι δικηγόροι του γραφείου μας με την μεγάλη εμπειρία τους σε κληρονομικά θέματα ιδίως ακινήτων μπορούν να πραγματοποιήσουν τον απαραίτητο έλεγχο του ακινήτου και της εν γένει κληρονομιάς, ώστε να διαπιστωθεί αν αυτό βαρύνεται από υποθήκη ή άλλα βάρη ή εάν η κληρονομιά βαρύνεται με χρέη, καθώς και την κατάρτιση συμβολαίου για την αποδοχή της κληρονομιάς και πράξη μεταγραφής της.

Πολλές φορές η διαθήκη με την οποία αφήνεται ένα ακίνητο στον κληρονόμο δημιουργεί πολλά κληρονομικά θέματα που απαιτούν την συνδρομή ειδικού δικηγόρου με εμπειρία σε τέτοια κληρονομικά θέματα. Οι δικηγόροι μας έχουν έρθει αρκετές φορές αντιμέτωποι με διατάξεις της διαθήκης που είναι ασαφείς ή ακόμα και αδύνατον να εκτελεσθούν επειδή ο διαθέτης δεν εκφράστηκε σαφώς στην διαθήκη ή επειδή η βούλησή του όπως αποτυπώθηκε στην διαθήκη δεν είναι δυνατόν να εκτελεσθεί για πραγματικούς και νομικούς λόγους και αυτό είναι ένα από τα δυσκολότερα κληρονομικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι αλλά και τα δικαστήρια. Συνηθισμένη περίπτωση που έχουν δει οι δικηγόροι μας με την εμπειρία τους σε κληρονομικά θέματα είναι όταν ο κληρονομούμενος έχει στην κυριότητά του ένα αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου και με την διαθήκη του αφήνει στα παιδιά του ξεχωριστό τμήμα του αγροτεμαχίου στο καθένα κάτι που απαγορεύεται συνήθως από το νόμο. Οι δικηγόροι μας μπορούν να επιλύσουν τέτοια δύσκολα κληρονομικά θέματα και να σας δώσουν την καλύτερη λύση.

Επιπροσθέτως, η κληρονομιά ενός ακινήτου στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο. Αυτός υπολογίζεται αναλόγως με τη συγγένεια του κληρονόμου με τον κληρονομούμενο και το ύψος της αξίας του κληρονομούμενου ακινήτου. Έτσι, οι σύζυγοι, τα παιδιά, τα εγγόνια και οι γονείς ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, τα αδέρφια, τα ανίψια, η γιαγιά, ο παππούς, οι γαμπροί, οι νύφες, οι πεθεροί, οι πεθερές, οι θείοι, ο προπάππους, η προγιαγιά και τα δισέγγονα ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία και στην τρίτη κατηγορία ανήκουν φορολογούμενοι εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενείς του δωρητή (πλην των ανωτέρω) ή εξωτικοί (εκτός οικογενείας). Οι δικηγόροι του γραφείου μας θα σας ενημερώσουν για τον απαιτούμενο φόρο που πρέπει να καταβάλετε, την προθεσμία δήλωσης φόρου, και των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αλλά και για τον τρόπο καταβολής του.

Αν σας απασχολούν κληρονομικά θέματα είτε απλά είτε περίπλοκα επικοινωνήστε με τους δικηγόρους του γραφείου μας για να τους συμβουλεύσετε.

Μπορείτε να ενημερωθείτε από το site μας και για άλλα κληρονομικά θέματα όπως την αποδοχή κληρονομίας χωρίς διαθήκη, την σύνταξη διαθήκης, την δημοσίευση διαθήκης, το δικαίωμα αποποίησης, το δικαίωμα αποδοχής με απογραφή, την ερμηνεία διαθήκης, και το κληρονομητήριο.

ΝΟΜΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ