Στέφανος Οικονόμου στην εκπομπή της ΕΡΤ "Από τις έξι"
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΦΑΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΦΑΝΗ

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Η διαφήμιση είναι ένας απόλυτα νόμιμος και θεμιτός τρόπος για την προώθηση των προιόντων και υπηρεσιών κάθε επιχείρησης. Η δύναμή της είναι τεράστια και μερικές φορές ο καταναλωτής οδηγείται σε αγορά επηρεασμένος αποκλειστικά από την διαφήμιση χωρίς να συγκρίνει τα προιόντα, τις τιμές και την ποιότητα. Ειδικά η τηλεοπτική διαφήμιση είναι πανίσχυρη εφόσον απευθύνεται σε εκατομμύρια τηλεθεατές κάθε ηλικίας και κυριολεκτικά υποβάλλει στον καταναλωτή πρότυπα και συνήθειες.

Μερικές φορές η τηλεοπτική διαφήμιση είναι υψηλής ποιότητας και έχει στοιχεία τέχνης και κινηματογράφου. Κάποιες όμως λίγες φορές είναι <<φτηνιάρικη>> και προσπαθεί να πετύχει πωλήσεις με την συνεχή πλύση εγκεφάλου και με slogan φτηνού περιεχόμενου.

Ο νόμος για να προστατεύσει τον καταναλωτή έχει θεσπίσει ορισμένους κανόνες στην διαφήμιση.

Έτσι απαγορεύονται διαφημίσεις που παραπλανούν τον μέσο καταναλωτή σχετικά με την διαθεσιμότητα του προιόντος, τα οφέλη του, την σύνθεση, τις προδιαγραφές κλπ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χρήση slogan όπως:

Super Υπερπροσφορά !!! και δώρο ένα ρολόι …

Τρέξτε να προλάβετε ….

Αυτά τα slogan υπονοούν ότι το προϊόν θα είναι διαθέσιμο για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, ή ότι θα διατίθεται μόνο υπό ειδικούς όρους για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να προκληθεί η λήψη άμεσης απόφασης και να στερηθεί από τους καταναλωτές η δυνατότητα ή ο χρόνος να προβούν σε τεκμηριωμένη επιλογή.

Σας θυμίζουν τίποτα αυτά τα σλόγκαν;

Ναι είναι σε γνωστή διαφήμιση σουτιέν που προβάλλεται συνεχώς στα τηλεοπτικά κανάλια και προφανώς έχει μεγάλη επιτυχία αλλά κατά την άποψή μας είναι παράνομη