ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΦΑΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Στέφανος Οικονόμου στην εκπομπή της ΕΡΤ "Από τις έξι"
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΦΑΝΗ

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το δικηγορικό μας γραφείο έχει αναλάβει πολλές ποινικές υποθέσεις τόσο απλές όσο και περίπλοκες από το ανακριτικό στάδιο μέχρι το στάδιο της αναίρεσης στον Άρειο Πάγο.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ

1) Απάτη και πλαστογραφία σε βαθμό κακουργήματος

Η υπόθεση αφορούσε φερόμενη απάτη ιδιωτών κατά τράπεζας. Συγκεκριμένα οι ιδιώτες -ένας εξ αυτών- μεσίτης παρουσίασαν στην τράπεζα ως δικά τους οικόπεδα και εκτάσεις τα οποία ανήκαν σε τρίτους προκειμένου να πειστεί η Τράπεζα όπως και έγινε να χορηγήσει δάνεια πολλών εκατομμυρίων σε αυτούς έναντι εμπράγματης εξασφάλισης επί των ως άνω ακινήτων. Στη συνέχεια η τράπεζα ανακάλυψε ότι αφενός μεν τα οικόπεδα δεν ανήκουν σε αυτούς αλλά σε τρίτους αφετέρου δε τα πληρεξούσια τα οποία παρουσίασαν ήταν πλαστά και τέλος ότι οι εκτάσεις λόγω του ότι ήταν δασικές ή ανήκαν στο δημόσιο δεν είχαν καμία αξία. Στην υπόθεση ήταν εμπλεκόμενη και η συμβολαιογράφος η οποία κατηγορήθηκε ότι εν γνώσει της συνέταξε πλαστά πληρεξούσια.

Η ακροαματική διαδικασία κράτησε πολλές ημέρες και ο πελάτης μας (μεσίτης) όπως και οι λοιποί κατηγορούμενοι αθωώθηκαν κάθε κατηγορίας.

2) Απάτη σε βαθμό κακουργήματος

Η απάτη στρεφόταν κατά ιδιώτη ο οποίος πείστηκε να δώσει προκαταβολές για την αγορά ελληνικού νησιού. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι ο φερόμενος ιδιοκτήτης του νησιού δεν ήταν αληθινός ιδιοκτήτης και δεν επέστρεψε ποτέ πίσω τις προκαταβολές που είχε πάρει.

Ο πελάτης μας (ένας από τους τρεις κατηγορούμενους) αθωώθηκε ενώ οι άλλοι τρεις καταδικάστηκαν.

3) Απάτη σε βαθμό κακουργήματος

Στην υπόθεση αυτή την οποία την χειριστήκαμε μόνο όσον αφορά την διαδικασία της ανάκρισης, ο πελάτης μας κατηγορείτο ότι μαζί με άλλους συνέστησαν συμμορία προκειμένου να πουλήσουν ακίνητα στη Βουλιαγμένη τα οποία δεν τους ανήκαν. Μάλιστα επέτυχαν την έκδοση δικαστικών αποφάσεων που εμφάνιζαν ως ιδιοκτήτη έναν από τους κατηγορούμενους. Ο πελάτης μας παραπέμφθηκε για την κακουργηματική απάτη όμως αθωώθηκε και δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη και δεν παραπέμφθηκε για σύσταση συμμορίας.

4) Υπόθεση πλαστογραφίας

Ο πελάτης μας κατηγορήθηκε ότι πλαστογράφησε έγγραφα προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή οφειλών του. Πρωτοδίκως και κατ’ έφεση ο πελάτης μας καταδικάστηκε όμως μετά από άσκηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο η εφετειακή απόφαση ακυρώθηκε και η υπόθεση παραπέμφθηκε ξανά στο Εφετείο οπότε παρά την σφοδρή αντιδικία με τον πολιτικό συνάγοντα ο πελάτης μας τελικά αθωώθηκε

5) Υποθέσεις ανέγερσης αυθαιρέτων

Το γραφείο μας έχει χειριστεί πολλές υποθέσεις όπου ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά ιδιοκτητών ακινήτων και μηχανικών για την αυθαίρετη δηλαδή χωρίς πολεοδομική άδεια ανέγερση οικοδομών ή κατασκευών.

6) Υποθέσεις ενδοοικογενειακή βίας

Έχουμε χειριστεί υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας όπου η σύζυγος κατηγόρησε τον εν διαστάσει σύζυγό της ότι άσκησε εναντίον της βία και την χτύπησε. Σε τέτοιες υποθέσεις, το γραφείο μας προσπαθεί πρώτα απ’ όλα να εξομαλύνει την κατάσταση και να επιτύχει μία συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς ώστε να μην διαλυθούν τελείως οι οικογενειακοί δεσμοί κυρίως όταν υπάρχουν ανήλικα τέκνα. Όταν αυτό δεν είναι δυνατόν φροντίζουμε για την καλύτερη δυνατή υπεράσπιση του πελάτη μας είτε  αυτός είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας είτε είναι αυτός που κατηγορείται για άσκηση βίας.

7) Υπόθεση ανθρωποκτονίας εξ αμελείας λόγω ιατρικής αμέλειας

Το γραφείο μας έχει χειριστεί υποθέσεις όπου ο ιατρός κατηγορήθηκε από τους συγγενείς ασθενούς που κατέληξε για αμέλεια και λάθος ιατρικές πράξεις οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο της ασθενούς. Οι υποθέσεις αυτές είναι εξαιρετικά ευαίσθητες και απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις όχι μόνο ποινικού και αστικού δικαίου αλλά και βαθιά κατανόηση πολύπλοκων ιατρικών θεμάτων.

8) Ανθρωποκτονία εξ αμελείας λόγω θανατηφόρου αυτοκινητιστικού ατυχήματος

Έχουμε χειριστεί υποθέσεις αυτοκινητιστικών ατυχημάτων που είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο κάποιου πεζού ή ακόμα και συνεπιβάτη του οδηγού. Σ αυτές τις περιπτώσεις, απαιτείται αφενός μεν γνώση ποινικού δικαίου αφετέρου δε και γνώση αστικού δικαίου και του κώδικα οδικής κυκλοφορίας ώστε ο πελάτης να τύχει της καλύτερης νομικής υπεράσπισης.

9) Καταπάτηση κοινοχρήστων χώρων- αιγιαλού

Μας έχουν ανατεθεί πολλές περιπτώσεις όπου ο πελάτης μας κατηγορήθηκε από το δημόσιο είτε από τη λιμενική αστυνομία είτε από την κτηματική υπηρεσία είτε από την ΕΤΑΔ ότι καταπάτησε κοινόχρηστο χώρο ή αιγιαλό. Οι νομικές διατάξεις σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αρκετά περίπλοκές και απαιτούν εξειδικευμένη γνώση καθώς και συνεργασία μερικές φορές με τοπογράφο μηχανικό καθότι ελλείψει κτηματολογίου στη χώρα μας πολλές φορές υπάρχει αμφισβήτηση για την χωροθέτηση ενός σημείου ως αιγιαλού ή κοινόχρηστου χώρου.