+30 210 72 31 630
Τηλ.
info@elo.gr
Email
ΚΟΛΩΝΑΚΙ: Ομήρου 21
ΓΛΥΦΑΔΑ: Λαζαράκη 27

stefanos oikonomou
stefanos oikonomou

ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΕΡΑΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

Ο δικηγόρος Στέφανος Οικονόμου συνεργάστηκε επί είκοσι (20) έτη με μία από τις τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Στη διάρκεια αυτής της συνεργασίας δίκασε εκατοντάδες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων και αγωγών κατά της εταιρίας σχετικά με την εγκατάσταση των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας ανά την Ελλάδα όπου οι περίοικοι αντιδρούσαν στην εγκατάσταση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας φοβούμενοι για τις τυχόν επιδράσεις τους στην υγεία τους και εν γένει στο περιβάλλον και γνωρίζει πολύ καλά τα σχετικά θέματα.

Σήμερα αρκετά χρόνια μετά την λήξη της συνεργασίας του με την ως άνω εταιρία κινητής τηλεφωνίας και ενόψει του ότι η εγκατάσταση του δικτύου 5G εν μέσω της πανδημίας δημιουργεί πολλές ανησυχίες για την υγεία μας, αποφάσισε όπως οι δικηγόροι μας αναλαμβάνουν τη νομική υποστήριξη πολιτών ή δήμων που θέλουν με νόμιμα μέσα και μέσω της δικαστικής οδού να εμποδίσουν την εγκατάσταση μίας κεραίας κινητής τηλεφωνίας κοντά στο σπίτι τους ή σε ευαίσθητα κτίρια όπως σχολεία, χώροι συνάθροισης κοινού ή ευάλωτων ομάδων.

Όπως έχει δεχθεί και η νομολογία των δικαστηρίων << είναι χαρακτηριστικό ότι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε Δελτίο Τύπου του Διεθνούς Γραφείου για την Καρκινική έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατέταξε την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας στην κατηγορία 2Β των πιθανών καρκινογόνων παραγόντων για τον άνθρωπο, ένεκα ενδείξεων για συσχέτιση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με μορφές κακοήθους καρκίνου, η οποία αναπτύσσεται και ραγδαία και πλήττει συνήθως τον εγκέφαλο, τα οστά του οποίου είναι πιο ευπαθή στις μικρές ηλικίες>>.

Ήδη ενόψει της νέας γενιάς κινητής τηλεφωνίας το λεγόμενο 5G αναμένονται να εγκατασταθούν χιλιάδες ακόμα κεραιών. Η εγκατάσταση κεραιών 5G έχει πυροδοτήσει πολλές αντιδράσεις σε πολλές χώρες κυρίως Ευρωπαϊκές και έχει αρχίσει ένας έντονος διάλογος για το αν μπορεί να υπάρξουν βλαβερές συνέπειες για την Υγεία και το Περιβάλλον επειδή αφενός μεν οι συχνότητες στις οποίες εκπέμπει είναι διαφορετικές αφετέρου δε επειδή προβλέπεται η εγκατάσταση χιλιάδων νέων κεραιών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ που μπορείτε να δείτε εδώ:  https://www.tovima.gr/2019/10/23/media/oi-pithanoi-kindynoi-tis-ygeias-apo-tin-texnologia-5g/ Η νέα τεχνολογία δεν θα αντικαταστήσει την τεχνολογία 4G, αλλά θα την συμπληρώνει. Εάν υπάρχουν αθροιστικές επιδράσεις από ταυτόχρονες εκθέσεις σε πολλαπλούς τύπους RFR, ο συνολικός κίνδυνος βλάβης από τις ραδιοσυχνότητες μπορεί να αυξηθεί σημαντικά. Ο καρκίνος δεν είναι ο μόνος κίνδυνος, καθώς υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι οι συχνότητες αυτές προκαλούν νευρολογικές διαταραχές και βλάβες στην αναπαραγωγή, πιθανώς λόγω οξειδωτικού στρες>>.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η θέση ενός εξέχοντος επιστήμονος με παγκόσμια αναγνώριση, του καθηγητή John William Frank, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Ο εν λόγω καθηγητής δήλωσε ότι θα πρέπει να ταχθούμε στην πλευρά της προφύλαξης και να σταματήσουμε την παγκόσμια ανάπτυξη του 5g δικτύου τηλεπικοινωνιών έως να είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η τεχνολογία είναι απολύτως ασφαλής.

Ο εν λόγω καθηγητής τόνισε ότι η πυκνότητα που απαιτεί το 5g σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα εκτίθενται στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα σε επίπεδα όπου πλέον αναδεικνύονται αποδείξεις ότι είναι πιθανά βλαβερά για την υγεία. Επισήμανε ότι προς το παρόν υπάρχει παντελής έλλειψη επιδημιολογικών ερευνών υψηλής ποιότητας σχετικά με την επίδραση στην ανθρώπινη ζωή από την έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

Τόνισε δε ότι υπάρχουν όλο και μεγαλύτερες αποδείξεις από επιδημιολογικές έρευνες ότι υπάρχουν επιζήμιες συνέπειες από τις προηγούμενες γενιές δικτύων κινητής τηλεφωνίας παρότι η έκθεση ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι δικηγόροι μας με την εμπειρία τους στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, θεωρούν ότι σημαντική κατάκτηση για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας συνιστούν η Αρχή της Πρόληψης και η Αρχή της Προφύλαξης τις οποίες αναγνωρίζουν η νομική θεωρία και νομολογία και εφαρμόζουν σε υποθέσεις με κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Η Αρχή της Προφύλαξης επιτάσσει την λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία του Περιβάλλοντος και της Υγείας ακόμη και εάν οι κίνδυνοι και τα αρνητικά αποτελέσματα ενός έργου όπως η εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας δεν μπορούν να θεμελιωθούν κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο. Αρκεί να μπορούν αυτοί οι κίνδυνοι να ταυτοποιηθούν ακόμα και εάν είναι αβέβαιοι και αμφισβητούμενοι από επιστημονικής απόψεως για να επιβληθεί η υποχρέωση να υιοθετηθούν προληπτικά μέτρα που σκοπούν στην αποφυγή της ρύπανσης ή της υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Οι δικηγόροι του γραφείου μας με την εμπειρία τους από εκατοντάδες υποθέσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας μπορούν να ελέγξουν τη νομιμότητα εγκατάστασης μίας κεραίας καθώς και να αναλάβουν την δικαστική εκπροσώπηση όποιου έχει έννομο συμφέρον και επιθυμεί να ζητήσει από την Δικαιοσύνη και τις Αρχές τα εξής:

α/ Διακοπή λειτουργίας της κεραίας κινητής τηλεφωνίας

β/ απομάκρυνση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας

γ/ την ποινική τιμωρία του νομίμου εκπροσώπου της εταιρίας, του εργολάβου που την εγκατέστησε καθώς και του ιδιοκτήτη του κτιρίου αν υπάρχει παράνομη εγκατάσταση.

δ/ την επιβολή προστίμων από την αρμόδια Πολεοδομική Αρχή.

ε/ την επιβολή προστίμων από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Υπάρχουν περιπτώσεις που μία κεραία κινητής τηλεφωνίας παρότι έχει λάβει άδειες η εγκατάστασή της παραβιάζει αυτές τις άδειες επειδή έχει εγκαταστήσει περισσότερες κεραίες από τις επιτρεπόμενες.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που μία κεραία κινητής τηλεφωνίας έχει εγκατασταθεί νόμιμα αλλά τα Δικαστήρια θεωρούν ότι η τυπικά νόμιμη εγκατάσταση δεν σημαίνει αυτόματα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των γειτόνων και ως εκ τούτου απαγορεύει την λειτουργία της.

Οι δικηγόροι του γραφείου μας γνωρίζουν ότι ένα ζήτημα που πρέπει πάντοτε να ερευνάται είναι η συμμόρφωση της εγκατάστασης της κεραίας κινητής τηλεφωνίας με την σύσταση και τον κανονισμό της πολυκατοικίας. Σε πολλές περιπτώσεις οι κεραίες εγκαθίστανται σε δώματα τα οποία προορίζονται για άλλες χρήσεις και απαγορεύεται η εγκατάσταση κεραίας. Σε κάθε περίπτωση είναι πραγματικά άδικο να μπορεί ο ιδιοκτήτης μίας ταράτσας να εγκαθιστά μια κεραία κινητής τηλεφωνίας σε αυτήν και να εισπράττει μίσθωμα όταν οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες της οικοδομής δεν συμφωνούν.

Οι δικηγόροι της εταιρίας μας είναι εδώ για να σας συμβουλεύσουν για όλα τα νομικά θέματα που έχουν σχέση με τις κεραίες κινητές τηλεφωνίας.

ΝΟΜΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ