ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΦΑΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΦΑΝΗ
Στέφανος Οικονόμου στην εκπομπή της ΕΡΤ "Από τις έξι"
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ – ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

Το δικηγορικό μας γραφείο ιδρύθηκε το 1950 από τον Παναγιώτη Οικονόμου και οι δικηγόροι μας ασχολούνται με το φαρμακευτικό δίκαιο παρέχοντας τις υπηρεσίες τους σε εταιρίες του health care τομέα, ήδη από το 1980. Το 1989 ανέλαβε την διεύθυνση του γραφείου ο εξειδικευμένος στο φαρμακευτικό δίκαιο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Στέφανος Οικονόμου. Ο δικηγόρος, Στέφανος Οικονόμου είναι συγγραφέας πολλών νομικών άρθρων και βιβλίων φαρμακευτικού δικαίου.

Μεταξύ άλλων έχει γράψει άρθρο για την αντισυνταγματικότητα του clawback, που δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Θεωρία και Πράξη του Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Βιβλιοθήκης, το μοναδικό εξειδικευμένο βιβλίο φαρμακευτικού δικαίου για την προώθηση φαρμάκων που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Νομική Βιβλιοθήκη με τίτλοΝομική και Δεοντολογική Συμμόρφωση στην Προώθηση Φαρμάκωντο βιβλίο στην αγγλική γλώσσα με τίτλο Advertising Medicinal Products in the EU from a Legal and Compliance Perspective, Analysis and Interpretation of the EU Directives and the Jurisprudence of the ECJ , καθώς και άρθρο με θέμα Προγράμματα Εταιρικής Συμμόρφωσης – Compliance.

O δικηγόρος Στέφανος Οικονόμου, συνεργάστηκε επί 21 έτη ως νομικός σύμβουλος με την φαρμακευτική βιομηχανία Boehringer Ingelheim Ελλάς ΑΕ, και υπήρξε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ( Γενικός Γραμματέας ) και Compliance Officer, υπεύθυνος για την συμμόρφωση της εταιρίας στους νόμους και στους κώδικες ηθικής και δεοντολογίας. Σήμερα ως δικηγόρος με εξειδίκευση στο ιατρικό και φαρμακευτικό δίκαιο παρέχει τις ανεξάρτητες νομικές υπηρεσίες του τόσο στην ως άνω εταιρία όσο και σε πληθώρα άλλων φαρμακευτικών εταιριών, φαρμακαποθηκών και εταιριών ιατροτεχνολογικών προϊόντων όπως η πολυεθνική εταιρία Edwards Lifesciences.

Ο δικηγόρος φαρμακευτικού δικαίου, Στέφανος Οικονόμου τελείωσε τη Νομική Σχολή με βαθμό πτυχίου 9 και διάκριση ΑΡΙΣΤΑ. Το 1988 έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο D.E.A. από το University of Paris.  Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά και ως δικηγόρος έχει μία τεράστια πείρα τόσο δικαστηριακή όσο και συμβουλευτική σε θέματα φαρμακευτικού και ιατρικού δικαίου και γενικότερα δικαίου επιχειρήσεων.

Tο πεδίο του φαρμακευτικού δικαίου είναι εξαιρετικά εξειδικευμένο και ο δικηγόρος Στέφανος Οικονόμου συνδυάζει την θεωρητική κατάρτιση με μία πολύχρονη εμπειρία στα φαρμακευτικά νομικά ζητήματα. Οι δικηγόροι της εταιρίας μας έχουν χειριστεί πολλές υποθέσεις φαρμακευτικού δικαίου, όπως υποθέσεις clawback και rebate με αιτήσεις ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, χρέη νοσοκομείων, θέματα τιμολόγησης φαρμάκων ενώπιον της Επιτροπής Τιμών και του Υπουργείου, αντίκρουση προστίμων του ΕΟΦ για διαφημίσεις φαρμάκων αλλά και πολλές υποθέσεις ενώπιον των πειθαρχικών οργάνων του ΣΦΕΕ, καθώς και αγωγές κατά φαρμακευτικών εταιριών για product liability, και διαφορές από σήματα/trademarks φαρμάκων.

Ως δικηγόροι ιατρικού και φαρμακευτικού δικαίου, έχουμε ασχοληθεί με διάφορα θέματα φαρμακευτικού δικαίου όπως πληθώρα συμβάσεων που αφορούν τα φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα όπως manufacturing agreements, συμβάσεις Co–promotion και Co–marketingLicensing Agreements, συμβάσεις rented field force, συμβάσεις χορηγιών και πολλές άλλες.

Τέλος, έχουμε εκπροσωπήσει και συμβουλεύσει εταιρίες ιατροτεχνολογικών προϊόντων – medical devices – σε πολλά θέματα φαρμακευτικού δικαίου, ιδίως σε  διαγωνισμούς προμηθειών από νοσηλευτικά ιδρύματα αλλά και την ΕΠΥ και την ΕΚΑΠΥ τόσο κατά την προετοιμασία της προσφοράς και την συλλογή των δικαιολογητικών όσο και μετέπειτα με προσφυγές ενώπιον των Αρχών αλλά και αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής στο Διοικητικό Εφετείο και στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Οι δικηγόροι ιατρικού και φαρμακευτικού δικαίου του γραφείου μας συνδυάζουν την εμπειρία και τις γνώσεις μίας οικογενειακής νομικής παράδοσης τριών γενεών σε θέματα φαρμακευτικού δικαίου και γενικά στο δίκαιο φαρμακευτικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, με έναν έντονο δυναμισμό και παρέχουν μία ευρεία γκάμα νομικών υπηρεσιών σε πληθώρα προσώπων από πολυεθνικούς κολοσσούς μέχρι μικρές επιχειρήσεις και ιδιώτες σε μεγάλες ή και μικρές υποθέσεις πάντοτε με τον ίδιο επαγγελματισμό και την ίδια αποτελεσματικότητα.

Για πληροφορίες για εξειδικευμένα θέματα, δείτε παρακάτω: