ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΦΑΝΗ
Στέφανος Οικονόμου στην εκπομπή της ΕΡΤ "Από τις έξι"
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΦΑΝΗ

FRANCHISE ΚΙΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

Η δικηγορική μας εταιρία Στέφανος Οικονόμου και Συνεργάτες, έχει ιδιαίτερη εμπειρία και γνώση στις συνεργασίες franchising με εταιρίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Οι δικηγόροι του γραφείου μας συνεβούλευαν και υποστήριζαν επί σχεδόν είκοσι έτη την εταιρία Wind σε όλα τα εμπορικά θέματά της για την ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων της με την μέθοδο franchising.

Ο δικηγόρος Στέφανος Οικονόμου έχει ασχοληθεί με όλες τις νομικές ενέργειες για την ανάπτυξη του franchising δικτύου καταστημάτων κινητής τηλεφωνίας και αργότερα και σταθερής τηλεφωνίας της εταιρίας Wind και συγκεκριμένα ήταν αυτός που είχε συντάξει τις συμβάσεις franchising, τις συμβάσεις dealers και partners, τις μισθώσεις των καταστημάτων από την δικαιοπάροχο εταιρία και μετά την υπεκμίσθωση αυτών στους franchisees. Επί σειρά ετών οι δικηγόροι μας ασχολούντο με τον έλεγχο και την διαμόρφωση της εμπορικής πολιτικής, τον έλεγχο όλων των ενεργειών της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας από πλευράς δικαίου ανταγωνισμού κλπ.

Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας που κράτησε σχεδόν είκοσι (20) έτη, το δικηγορικό μας γραφείο είχε χειριστεί δεκάδες υποθέσεων καταγγελιών και αγωγών franchisees και άλλου τύπου συνεργατών ( master dealers, partners κλπ ) κατά της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας και ως εκ τούτου έχει αναπτύξει μία ιδιαίτερη εμπειρία σε αντιδικίες με θέματα τα προβλήματα συνεργασίας μίας εταιρίας κινητής και σταθερής τηλεφωνίας με τους franchisees της.

Μεγάλο αντικείμενο αντιδικίας είχε αποτελέσει και η επιβολή των chargeback στους franchisees των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, που έφθασε μέχρι τον Άρειο Πάγο.

Τα τελευταία χρόνια το γραφείο μας έχει συμβουλεύσει ή και εκπροσωπήσει πολλούς franchisees απέναντι σε όλες τις εταιρίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, οι οποίοι πιέζονται εν μέσω της κρίσης για την επίτευξη υπερβολικών στόχων και βλέπουν τα έσοδά τους να εκμηδενίζονται λόγω της μείωσης των αμοιβών τους.

Ένα προβληματικό από νομική άποψη μέτρο που έχουν λάβει οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας είναι η μείωση του airtime αλλά και η σύνδεση αυτού με την επίτευξη στόχων κάτι ιδιαίτερα παράλογο εφόσον το airtime είναι η αμοιβή του franchisee για τις παρελθούσες πωλήσεις του και δεν μπορεί να εξαρτάται από τις μελλοντικές του πωλήσεις.

Ιδιαίτερο σημείο τριβής είναι και η θέση υπερβολικών στόχων πωλήσεων και νέων συνδέσεων στους franchisees. Παρότι η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και γενικά οι δικαιοπάροχοι έχουν κατ’ αρχήν το δικαίωμα να θέτουν μονομερώς τους στόχους των καταστημάτων τους, οι στόχοι αυτοί δεν μπορεί να είναι υπερβολικά δύσκολοι ή αδύνατοι να επιτευχθούν καθώς στην περίπτωση αυτή ελέγχονται ως καταχρηστικοί από το Δικαστήριο. Ωστόσο οι εταιρίες εταιρεία πιστεύοντας ότι ο franchisee θα το δεχτεί αδιαμαρτύρητα, επειδή εξαρτάται από αυτές, επιβάλει πολλές φορές αδύνατους η πάρα πολύ δύσκολους στόχους έχοντας με τον τρόπο αυτό «σε ομηρεία» τον franchisee της κινητής τηλεφωνίας καθώς έτσι μπορεί και να μην του καταβάλει το αναλογούν bonus επίτευξης στόχων αλλά και να του καταγγείλει την σύμβαση στερώντας του με τον τρόπο αυτό την επιχείρησή του.  Όμως  ουδείς μπορεί να υποχρεωθεί στο αδύνατο ιδιαίτερα όταν είναι το αδύναμο μέρος μιας συμφωνίας.

Τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας αντιμετωπίζουν επίσης και αθέμιτο ανταγωνισμό από τις ίδιες τις εταιρίες – δικαιοπαρόχους τους, που υποτίθεται ότι πρέπει να τους υποστηρίζουν, εφόσον προβαίνουν σε διαδικτυακές προσφορές καλύτερες από αυτές που επιτρέπουν στους franchisees τους να παρέχουν μέσω των καταστημάτων τους.

Άλλο σύνηθες πρόβλημα των franchisees των εταιριών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας είναι η παράνομη έμμεση απαίτηση να αγοράζουν προϊόντα μόνο από αυτούς και η μη παροχή πίστωσης που οδηγεί στην οικονομική τους ασφυξία και πολλά άλλα.

Είναι προφανές ότι οι καταστηματάρχες που λειτουργούν τα καταστήματά τους με την μέθοδο του franchising βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση από την εταιρία κινητής τηλεφωνίας, η οποία έχει δεσπόζουσα θέση στην μεταξύ τους συνεργασίας. Πολλές φορές οι εταιρίες προβαίνουν σε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης με τις παραπάνω πρακτικές γεγονός που παραβιάζει και τη νομοθεσία περί ελεύθερου ανταγωνισμού.

Οι δικηγόροι μας μπορούν να σας συμβουλεύσουν για όλα τα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζετε και να βρουν την καλύτερη λύση σε αυτά, γνωρίζοντας  όσο κανένας άλλος τον τρόπο λειτουργίας αυτών των καταστημάτων, τους όρους των συμβάσεων τους και τα τεράστια προβλήματα που τους οδηγούν πολλές φορές στην εξαφάνισή τους.

Σε πολλές περιπτώσεις οι παράνομες πρακτικές των εταιριών, δίνουν δικαίωμα στους franchisees να ζητήσουν διαφυγόντα κέρδη, αλλαγή της εμπορικής πολιτικής προς το καλύτερο και φυσικά αποζημίωση πελατείας.

Μην διστάσετε να κλείσετε ένα ραντεβού μαζί μας στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε σχετικά προβλήματα.