Στέφανος Οικονόμου στην εκπομπή της ΕΡΤ "Από τις έξι"
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΦΑΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΦΑΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

FRANCHISE

Το franchise ή δικαιόχρηση στα ελληνικά είναι μια συνηθισμένη σύμβαση εμπορικής συνεργασίας μεταξύ δύο επιχειρήσεων. Ο δικαιοδόχος – franchisee λειτουργεί το κατάστημά του με το εμπορικό σήμα του δικαιοπάροχου και τα συστήματα και τις διαδικασίες του προκειμένου να μπορέσει να πουλήσει τα προϊόντα του τις υπηρεσίες του.

Σε αντάλλαγμα για την συμμετοχή στο σύστημα franchise, ο franchisee καταβάλλει στον franchisor τα λεγόμενα royalties δηλαδή μια αμοιβή που είναι συνήθως ποσοστό επί των εισπράξεών του.

Η ανάπτυξη εμπορικού δικτύου καταστημάτων με franchising είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη τον τομέα της εστίασης, της κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, των super market, των κομμωτηρίων, των γυμναστηρίων και σε πολλούς άλλους κλάδους. Πολλές αλυσίδες καταστημάτων λειτουργούν με καταστήματα που ανήκουν μόνο σε franchisee.

Οι δικηγόροι του γραφείου μας έχουν αναλάβει όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την ανάπτυξη δικτύου franchise σε προϊόντα και υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, εστίασης και γρήγορου φαγητού ( fast food), ρούχων και αξεσουάρ, convenience stores, super market, πώλησης γάλακτος και γαλακτοκομικών προιόντων και σε πολλούς άλλους τομείς.

Έχουμε προβεί στην παροχή νομικών συμβουλών σε Έλληνες επιχειρηματίες και αλοδαπούς, για το ισχύον νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα και τις απαιτήσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την λήψη των απαραίτητων διοικητικών αδειών, την σύνταξη της master agreement, την υποβολή της στο Υπουργείο Εμπορείου όποτε απαιτείται, τη νομική αξιολόγηση και έλεγχο των υποψήφιων δικαιοδόχων, τις υποστηρικτικές συμβάσεις του δικαιοπαρόχου, τις μισθωτικές συμβάσεις για την ίδρυση των καταστημάτων και κάθε άλλη συναφή ανάγκη.

Επί σειρά ετών οι δικηγόροι μας έχουν εκπροσωπήσει πολλές επιχειρήσεις franchisee από όλη την Ελλάδα που είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα με τους δικαιοπαρόχους τους. Έχουμε χειριστεί πολλές υποθέσεις στα δικαστήρια, μεταξύ εταιριών κινητής τηλεφωνίας και των franchisees τους.

Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές οι δικαιοπάροχοι αντί να υποστηρίζουν τους franchisee τους, έχουν μη εύλογες απαιτήσεις από αυτούς και κάνουν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που έχουν πάνω σε αυτούς. Όμως αυτό είναι παράνομο και οι δικαιοδόχοι δεν πρέπει να το ανέχονται.

Πολλά προβλήματα αναφύονται με τους στόχους πωλήσεων που βάζουν οι εταιρίες στους franchisee τους. Παρότι οι δικαιοπάροχοι έχουν το δικαίωμα συνήθως να θέτουν μονομερώς τους στόχους των καταστημάτων τους, οι στόχοι αυτοί δεν μπορεί να είναι υπερβολικά δύσκολοι ή αδύνατοι να επιτευχθούν καθώς στην περίπτωση αυτή ελέγχονται ως καταχρηστικοί από το Δικαστήριο.

Κανένας δεν μπορεί να υποχρεωθεί στο αδύνατο ιδιαίτερα όταν είναι το αδύναμο μέρος μιας συμφωνίας.

Πολλές φορές οι franchisee αντιμετωπίζουν και αθέμιτο ανταγωνισμό από τις ίδιες τις εταιρίες – δικαιοπαρόχους τους που υποτίθεται ότι πρέπει να τους υποστηρίζουν, εφόσον αυτές προβαίνουν προσέλκυση πελατών με διαδικτυακές προσφορές ή χαμηλές τιμές καλύτερες από αυτές που επιτρέπουν στους franchisees τους να παρέχουν μέσω των καταστημάτων τους.

Οι δικηγόροι του γραφείου μας μπορούν να σας ενημερώσουν ότι ο δικαιοπάροχος οφείλει αποζημίωση πελατείας στον franchisee όταν λήξει η σύμβαση ή λυθεί με καταγγελία από τον δικαιοπάροχο. Η αποζημίωση αυτή μπορεί να ανέλθει έως το ισόποσο των αμοιβών και προμηθειών που λαμβάνει ο franchisee για 12 μήνες, παίρνοντας υπόψη τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών της σύμβασης.

Είναι προφανές ότι οι καταστηματάρχες που λειτουργούν τα καταστήματά τους με την μέθοδο του franchising βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση από την εταιρία δικαιοπάροχο. Πολλές φορές οι εταιρίες προβαίνουν σε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης με τις παραπάνω πρακτικές γεγονός που παραβιάζει και τη νομοθεσία περί ελεύθερου ανταγωνισμού.

Οι δικηγόροι μας μπορούν να σας συμβουλεύσουν για όλα τα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζετε και να βρουν την καλύτερη λύση σε αυτά, γνωρίζοντας  όσο κανένας άλλος την λειτουργία του franchise και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές φορές οι franchisee.

Σε πολλές περιπτώσεις οι παράνομες πρακτικές των εταιριών, δίνουν δικαίωμα στους franchisees να ζητήσουν διαφυγόντα κέρδη, αλλαγή της εμπορικής πολιτικής προς το καλύτερο, αποζημίωση πελατείας.

Αν είσαστε franchisee ή δικαιοπάροχος και έχετε ανάγκη νομικής υποστήριξης σε θέματα franchise κλείσετε ένα ραντεβού με τους δικηγόρους της εταιρίας μας για να συζητήσετε το θέμα σας.